måndag 18 januari 2010

Börja i tid! (Bäst: När man kommer hem från BB)

(Detta inlägg följer på två tidigare inlägg, läs gärna dem först)



Hjärnan växer av att användas

Hjärnans växt och utveckling är resultatet av användning.

Det finns fem ingångsvägar till hjärnan:
Vägarna in är de fem sinnena.

Och det finns tre utgångsvägar från hjärnan:
Vägarna ut är kroppsrörelsen, språket och finmotoriken.

Ju mer man tar dessa vägar i bruk, desto större hjärntillväxt äger rum. Hjärnan växer vid användning på samma sätt som en muskel gör det.

Det finns otaliga goda neurofysiologiska undersökningar på djur, som tveklöst bevisar detta.
Det är hur fort det nyfödda barnet kan börja röra armar och ben på ett avsiktligt sätt i stället för ett tillfälligt/slumpmässigt, som avgör hur väl de muskler han behöver använda för att kunna röra sig kommer att utvecklas. Och därmed hur fort och hur väl de sensoriska och motoriska delarna av hans hjärna som kontrollerar dessa funktioner kommer att utvecklas.

Och detta är helt avhängigt av hur ofta det nyfödda barnet får möjlighet att röra sig, på mage, rättvänt, på plan yta. Men som vi konstaterade i början placeras de flesta nyfödda och späda barn numera på rygg i olika anordningar, som obevekligen underminerar deras rörelsefrihet.
Ju yngre ett barn är, som får möjligheten att röra sig i en så att säga neurologiskt riktig miljö, ju färre gånger behöver han göra det för att uppnå just den tillväxt och utveckling av hjärnan som krävs för nästa steg i utvecklingen.
Detta har blivit mycket tragiskt tydliggjort i sammanhang där barn varit kraftigt understimulerade motoriskt, vare sig det rört sig om galna föräldrar som låst in sitt barn i ett skåp eller underbemannade barnhem i fd Östeuropa, där man i princip haft barnen i bur. Dessa barn har legat på en utvecklingsnivå långt under den kronologiska ålderns relevans. De har varit svårt underutvecklade till såväl motoriken som språket och växten.

Hjärnan växer med ilsnabb hastighet från tillblivelsen till födseln, med otrolig fart från födseln till 30 månader, med hög fart från 30 månader till sex år, och mycket, mycket sakta därefter.
Det säger sig självt att de första månaderna, veckorna, ja, dagarna, är de viktigaste.

Hur snabbt en nyfödd människounge förmår fullfjädra arm- och benrörelserna för att kunna gå vidare till nästa steg i mobilitetsutvecklingen, är direkt beroende av hur ofta det nyfödda barnet får röra sig fritt, på mage, rättvänt, på öppen, plan yta.
Med andra ord, om vi ökar det antal timmar det nyfödda barnet ligger på mage på golvet, minskar vi antalet dagar han ligger på golvet som baby.

2 kommentarer:

  1. Hej.
    Så intressant ämne.
    Du skriver att tillväxten av hjärnan är störst de första 6 åren. Är det för att vi börjar skolan då och sätter oss på våra rumpor eller är det biologiskt så?

    /LO

    SvaraRadera
  2. Hej /LO!

    Tja, det var en rätt så bra reflektion, tycker jag...

    Hjärnan växer från ingenting till ca 35 cm i omkrets medan bebisen ligger i magen.
    Sen blir bebisen född, och hjärnan växer 15-20 cm till de nästa sex åren.
    Efter det är det inte mycket till hjärnväxt som händer. Tyvärr.
    En vuxen hjärna är någonstans mellan 55 och 60 cm i omkrets har jag för mig.

    SvaraRadera