onsdag 12 januari 2011

Skadligt för små barn att läsa?

Den här posten är en artikel om bebisar som läser. Det finns även en rätt så gullig och bra filmsnutt. Värd att titta på.

Men det som verkligen väcker uppseende är expertenes kommentarer till det hela!


http://www.dagbladet.no/2011/01/03/tema/klikk/helse/14924163/


Passa på att läsa kommentarerna under artikeln också.


I morgon kommer min kommentar.

2 kommentarer:

 1. Hej.
  Det står på norska och jag läste inte hela artikeln, men vet ju ungefär vad det handlar om.

  Det ÄR ju ett problem att inte skolsystemet kan svara upp mot dessa barns kunskaper. Det betyder ju inte att det är metod eller barn det är fel på.
  Det finns ju gott om barn som kan läsa i tidig ålder, utan att det har funnits någon metod. Som förälder ser man ett intresse och så hänger man på. Barnets namn, familjen, bilar, skyltar...

  Inte samma sak, men vi har vänner som har flyttat utomlands där sonen är mycket begåvad när det gäller matte. Han går i tredje klass och har varit långt framme, men dit han kom är jämnåriga ungefär motsvarande femte klass här.
  Han kommer att vara ikapp snart, det är jag övertygad om. Men vad händer om två år, när han kommer hem igen, och ska tillbaka till den nivån som han är nu. Jag hoppas innerligt att man fångar upp det.

  /LO

  SvaraRadera
 2. Hej /LO
  Barn som läser tidigt har blivit "utsatta" för ord. På samma sak som de hela dagarna utsätts för talda ord, och lär sig förstå vad man säger till dem. Jag har svårt för att tro att om man utsatte barnen för skrivna ord på samma sätt, så skulle det leda till problem när de sedan ska lära sig läsa "på riktigt".
  Och ja, det är ett problem att skolan inte kan möta barn som kunskapsmässig ligger över singa jämnåriga.
  Hoppas dina vänner inte tar sin son tillbaka till den nivån som är när de återvänder. Han kan ju utan problem fortsätta med läroböcker som är anpassat hans nivå. :-)

  SvaraRadera