fredag 14 januari 2011

Att påverka hjärnväxt

Hjärnan växer vid användning.

http://www.expressen.se/halsa/1.2288957/trana-dig-smart

Att den kan växa hos vuxna med upptill 15% var däremot nytt för mig.

Hos IAHP mäter man huvudets omkrets hos de barnen som kommer dit. Och man kan dokumentera en inte obetydlig hjärnväxt efter som barnen genomför de neurologiska programmen. Något annat som mäts är omkretsen av bröstkorgen. Även den växer.

IAHP har mycket motorisk stimuering i sina program, och det kräver i de allra flesta fall en ökning i respirationen. Man kan inte krypa mer än en kilometer varje dag utan att andas ganska mycket. Och inte är det då konstigt att lungorna måste bli större för att klara av den utmaningen. Och då måste ju bröstkorgen växa för att ge plats...

Med all denna respiration syresätts hjärnan på ett helt nytt sätt, och det kan mycket väl vara en av anledningarna till att den växer. Och huvudomkretsen ökar. Man måste ju få plats med den växande hjärnan... Funktionen bestämmer strukturen.

Som en kuriositet kan jag nämna den underbart söta flickan med Downs Syndrom som vi alltid mötte när vi var hos IAHP, ungefär en gång i halvåret. Hennes utseende hade ändrats varje gång vi såg henne. Inte bara för att hon blev äldre, och alla barn ändras. Nej, det var själva ansiktet som ändrades, och det tycktes som om några av de karakteristiska Downs dragen blev mindre tydliga. Det tog lite tid innan jag lycktes sätta fingret på vad det var. Hennes näsa växte! Och det var ju klart, när man först fattade vad som menas med att funktionen bstämmer strukturen: Inte kunde hon andas så mycket som hennes träning krävde, med den lilla knappen till näsa som många av barnen med Downs Syndrom har. Det var en häftig ting att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar