måndag 21 mars 2011

Kan man skynda på barnet?

Kan man skynda på barnets utveckling?

I fölge denna artikeln

http://www.viforaldrar.se/artiklar/2010/11/11/kan-man-skynda-pa-barnets-/index.xml

så är det inte mycket man kan göra.

Vad är det som avgör när ett barn börjar rulla runt, gripa, sitta, krypa och gå? Ja, inte är det vi föräldrar i alla fall. Åtminstone inte om vi bortser från det genetiska arv som barnet får av oss vare sig vi vill det eller inte.

Jag skulle vilja påstå att det är fel.

Det finns hur mycket som helst föräldrar kan göra för att sätta fart på utvecklingen. På samma sätt som ett barn som "utsätts" för det svenska språket lär sig just det språket snabbare än något annat språk, så kan barn "utsättas" för saker som påskyndar utvecklingen.

Barn går när de är mellan 12 och 15 månader.

Gör de? Vad är det för magiskt som händer några barn vid 12 månaders ålder, som gör att just de barnen reser sig upp och går?

Förhandsprogrammering?

Hur är det då med 15 månadersbarnen? Felprogrammerade?

Eller är det så att barn som har fått ligga en del på mage, och därigenom har fått många möjligheter att åla och krypa, nu vid 12 månaders ålder tycker det är dags att börja gå?

Hur är det då med barnen som har fått ligga på mage från första början, har fremlevt sina första månader i ett neurologiskt berikande miljö, och med obegränsade möjligheter till ålning ock krypning? Ja, de barnen har kanske gått sedan de var 10 månader. Utan gåstol.

Gåendet i sig är inte viktig, men det är just vid gåendet föräldrar tycks jämföra mest.


Nya läsare kan titta under krypning och ålning, där har jag tidigare skrivit mycket om hur utvecklingen påskyndas kraftigt vid små åtgärder.

Som ett rent och varmt och trygt golv. Liggande på mage.

2 kommentarer:

 1. Det var nettopp en lignende artikkel i Norge.

  "Kan ikke fremskynde utviklingen

  At babyen lære seg å sitte og gå selv er viktige milepæler for foreldrene. Men uansett hvor lyst du har til at babyen din skal opp på to bein, er det lite hensiktsmessig å fremskynde utviklingen. "

  http://www.klikk.no/foreldre/dinbaby/article658486.ece

  SvaraRadera
 2. Ja, jeg leste den. Den bygger på den svenske artikkelen jeg lenket til. Når jeg bara får tid, i helgen kanskje? Skal jeg ta for meg akkurat hva man som avgjör når babyen begynner å gripe, t.ex, og hva forldre skal gjöre for å skynde på det tidspunktet. Tidspunktet i seg er ikke viktig, men det viktige er hva som skjer inne i hjernen når en baby går fra å holde hardt, slippe og så begynner å gripe. De prosessene som styrer gripingen utvikles fortere når foredre legger tilrette, og at hjernen utvikles fortere er ikke annet en positivt.

  SvaraRadera