måndag 7 februari 2011

Matte - del 4

(Har du inte läst de tidligare delarna innan, så gör det först)

Dag 6:

Nu har du visat korten 1 – 10 i fem dagar. Eller så är det dag 4, och du har visat i tre dagar. Det varierar från barn till barn hur snabbt de vill ha nytt material, och det är du som mamma/pappa som kommer upptäcka när det är dags att ta bort några gamla kort, och introducera nya. Du känner ditt barn så väl, att jag inte kan berätta för dig tecknen på att den lille börjar bli trött på den här leken. Men du kan, och då är det dags att komma med nytt.

Du tar helt enkelt bort de två lägsta korten (1 och 2) och byter ut den med de två som står för tur (11 och 12). Du säger inget, de två nya korten plötsligt bara befinner sig bland de andra korten, och har bidragit med något helt nytt i den här leken. Ny skärpa behövs från den lille, ”Vad nu? Här kommer ju nya grejer!!” .
Hela dagen kommer han följa med på korten för att få se de nya.

Och som ett brev på posten; redan nästa dag belönas han med ännu fler nya kort. Nu är det 3 och 4 som åker, och in kommer 13 och 14.

Och dagen efter det igen försvinner 5 och 6 och vi välkomnar 15 och 16.

Igen, nu måste du kolla noga med ditt lille barn. Är detta lagom tempo? Går det här för sakta? Skulle han vilja ha tre eller rentav fyra nya kort om dagen? Visar han stort interesse, med mycket glädje i ögonen och små ben som börjar gå igång: Det tyder på att det här är JÄTTEKUL! (Och du håller ett tempo som han tycker om).

Är interesset dalande kan det tyda på att något är fel. Visar du korten för sakta, håller du upp så han får titta i tio sekunder på varje kort? Är han trött/hungrig/ledsen/har blöt blöja? Har du glömt det där med glädjen och attityden? Eller har han sett samma kort i sju dagar nu? Speeda upp visningen, låtsas att du vunnit på triss (och inte kan hejda den glada rösten), och byt ut några fler kort. Vad händer nu? Blir det någon skillnad?

Två kort utbytt varje dag är ett minimum. Prova dig fram till vad som är best för ditt barn.

När ni har kommit till 20 ska vi göra något roligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar